BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ


YAYINCILIK SEKTÖRÜNDE DÜNYADA 11. SIRADAYIZ

Kültür ve Turizm Bakanı Avcı: "Uluslararası Yayıncılar Birliğinin dünya yayıncılık sektörünün büyüklüğünü ölçmek için yaptığı araştırmaya göre 2014 verilerinde Türkiye 1 milyar 860 milyon avro değerindeki pazar hacmi ile bir sıra yükselerek dünyanın en büyük 11'inci yayıncılık sektörü olmuştur. Ülkemiz yeni kitap çeşidinde de yine 11'inci sırasında yer almaktadır"

Bakan Nabi Avcı: "Kütüphanelerimizde kayıtlı üye sayısı 2016 yılı sonu itibarıyla 1 milyon 695 bin 564, kullanıcı sayımız 23 milyon 193 bin 319, kitap sayısı 18 milyon 826 bin 196, ödünç verilen materyal sayısı 8 milyon 909 bin 38'dir. 2016 yılında 286 çeşit süreli yayına abonelik gerçekleştirdik. Yayın Seçme Kurulu Kararı ile kütüphanelerimize 638 yayınevinden 5 bin 421 çeşit, 1 milyon 220 bin 889 kitap alımı gerçekleştirilmiştir"


Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Uluslararası Yayıncılar Birliğinin yaptığı araştırmaya göre 2014'te Türkiye'nin 1 milyar 860 milyon avro değerindeki pazar hacmi ile bir sıra yükselerek dünyanın en büyük 11'inci yayıncılık sektörü haline geldiğini bildirdi.  

Bakan Avcı, Milli Kütüphane'de 53. Kütüphaneler Haftası kapsamında düzenlenen programda, Türkiye'de bilinenin aksine okuma oranlarının arttığını vurguladı.

Türkiye'de yayınlanan kitapların büyük kısmının ders kitabı olduğu, genç nüfus fazla olduğu için verilerin gerçeği yansıtmadığı söylentilerinin asılsızlığına dikkati çeken Avcı, "Türkiye'de sadece ders, oralarda Nobel kazanmış büyük yazarların kitapları değil istatistik kriterleri her yerde aynıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Uluslararası Standart Kitap Numarası (ISBN), Uluslararası Standart Süreli Yayın Numarası (ISSN) ve Uluslararası Standart Müzik Numarası (ISMN) uygulamalarının uluslararası standart kuruluşu ISO tarafından tasdik edildiğini belirten Avcı, milletler arası yayıncılık sektöründe kullanılan uygulamaların Türkiye'de yürürlüğe konduğunu söyledi.

Bakan Avcı, şöyle devam etti: 

"Uluslararası Yayıncılar Birliğinin dünya yayıncılık sektörünün büyüklüğünü ölçmek için yaptığı araştırmaya göre 2014 verilerinde Türkiye 1 milyar 860 milyon avro değerindeki pazar hacmi ile bir sıra yükselerek dünyanın en büyük 11'inci yayıncılık sektörü olmuştur. Ülkemiz yeni kitap çeşidinde de yine 11'nci sırada yer almaktadır. Ülkemizde 2016'da basılan 666 milyon 865 bin 579 kitapla kişi başına düşen kitap sayısı 8,5 olmuş ve yüzde 7,4 artış sağlanmıştır. Dünya yayıncılık sektöründe ABD birinci, Çin ikinci, Almanya üçüncü, Japonya dördüncü, İngiltere beşinci sırada yer almıştır. Türkiye'nin yayıncılık sektöründe gösterdiği gelişim dikkate alındığında bu sıra önümüzdeki yıllarda daha da yukarılara çıkacaktır."

Okuma alanında Türk milletinin öz güven sahibi olması gerektiğini belirten Avcı, kütüphanecilik ve yayıncılık sektöründe daha üst sıraları hedeflediklerini belirterek "Çocuklarımız da çok güzel okuyorlar, kütüphanede çalışan arkadaşlarımıza ve çocuklarımıza çok teşekkür ediyorum." dedi.

Bakan Avcı, Türkiye'deki kütüphanelerde kayıtlı üye sayılarına ilişkin şu bilgileri paylaştı:

"Kayıtlı üye sayısı 2016 yılı sonu itibarıyla 1 milyon 695 bin 564, kullanıcı sayımız 23 milyon 193 bin 319, kitap sayısı 18 milyon 826 bin 196, ödünç verilen materyal sayısı 8 milyon 909 bin 38'dir. 2016 yılında 286 çeşit süreli yayına abonelik gerçekleştirdik. Yayın Seçme Kurulu Kararı ile kütüphanelerimize 638 yayınevinden 5 bin 421 çeşit, 1 milyon 220 bin 889 adet kitap alımı gerçekleştirilmiştir. 2016 yılında internet erişim merkezlerinde kullanılmak üzere 529 bilgisayar daha temin edilerek, mevcut internet erişim merkezlerine kurulan bilgisayarlar yenilenmiştir, böylece açılan yeni 45 merkezle birlikte 434 kütüphanemizde toplam 4 bin 500 adet bilgisayarla üyelerimize ücretsiz internet erişim hizmeti veriyoruz."

Avcı, Bakanlığa bağlı kütüphanelere kazandırılan materyalin bibliyografik künyelerinin oluşturulması maksadıyla, Adnan Ötüken Ankara İl Halk Kütüphanesi'nde kataloglama merkezi oluşturulduğunu belirterek, 2014  itibarıyla kütüphanelerde Açık Kaynak Kodlu Kütüphane Otomasyon Sistemi'nin (KOHA) kullanılmaya başlandığını kaydetti. 

Yazarlarımızın Bin 308 Eseri, 59 Farklı Dilde Çevrildi

Özellikle son 10 yıl içerisinde okuma kültürünün geliştirilmesine yönelik çok önemli çalışmalar gerçekleştirildiğine dikkati çeken Avcı, bu doğrultuda Milli Eğitim Bakanlığının yayıncılık alanında yer alan özel sektör temsilcileri ve ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliğinin arttığını ve çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Bakan Avcı, kitap okuma oranlarını arttırma konusunda son derece olumlu adımların atıldığını vurgulayarak, "Okuma kültürünün geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla Milli Eğitim Bakanlığımızın yayın politikası son dönemde sayıları artan zenginleştirilmiş okul kütüphanesi çalışmaları, okul ve öğrencilerin yazarlarımız ve kitaplarla daha çok proje kapsamında buluşturulması, Kültür ve Turizm Bakanlığımızla birlikte Milli Eğitim Bakanlığının imzaladığı protokol gereği son derece etkili olmuştur." dedi.

Yayıncılık sektöründe yaşanan gözle görülür büyüme nedeniyle heyecanlı olduklarını ifade eden Avcı, Bakanlık olarak yayıncılık sektörünün büyümesi, dışa açılması ve uluslararası iş ilişkilerinin geliştirilmesi için STK ve meslek birlikleriyle yakın iş birliği içerisinde yurt içi ve yurt dışı faaliyetlerinin sürdüğünü kaydetti. 

"Sıradışı Okurlar" Ödüllendirildi

Etkinlik kapsamında, bu yıl 7'ncisi çekilen “Sıra Dışı Okurlar” belgeselinin de gösterimi yapıldı. Belgeselde kitap okumanın yaşı ve mazereti olmadığını gözler önüne seren Handan Çetir, Emirhan Tolubilek, Kadriye Bilgili ve Gülpeşe Ata'ya ödülleri Bakan Avcı tarafından verildi.

(27.03.2017)

  • K1.JPG
  • K10.JPG
  • K12.JPG
  • K13.JPG
  • K14.JPG
  • K15.JPG
  • K17.JPG
  • K8.JPG
  • K9.JPG